Työhuoneen anatomiaa

Chase_William_Merritt_In_the_Studio_c1881

Maalauksemme on William Merrit Chasen(1849-1916) työhuoneelta, joka on toiminut taustana monelle hänen maalauksistaan. Työhuone oli sisustettu taiteilijan antiikki- ja eksoottisten esineiden kokoelmilla. Sen tarkoitus oli häikäistä varakasta asiakaskuntaa, jota hän viihdytti työhuoneellaan.

Chasen työhuone ei ollut poikkeus; samankaltaisia näkymiä löytää helposti monen menestyneen taiteilijan maalauksista sadan vuoden takaa.

Nykyaika on köyhdyttänyt työhuoneiden sisustuksen: poissa ovat kauniisti kirjaillut matot ja eksoottiset esineet, kukat ja harvinaisuuksien kokoelmat. Näyttelytilat ovat siirtyneet gallerioihin ja maalareiden työhuoneet ovat pelkistyneet tuotantotiloiksi ja teosvarastoiksi.

Nykyaikaista taiteilijaa hämmästyttää katsella menneiden aikakausien työhuoneita: missä ovat kaikki maalitahrat, missä on kaikki sotku.

Oliko silloinkin kävijää ollut vastassa tuttu pellavaöljyn haju ?

Leonardo aikoinaan kerskaili, että maalata voi pyhäpuvussa soitantoa kuunnellen kun kuvanveistäjä joutuu elämään elämänsä pölyn ja lian keskellä.

b271a7e8-6bba-4f3c-ad65-bdccfa0e7377.jpg!Portrait

William Merritt Chase: Omakuva

Herrasmies-taiteilija todellakin maalasi aikoinaan puku päällä, huolellisesti laskostettu liina rintataskussa pilkottaa paletin takaa kuin milläkin Nalle Walhroosilla. Teoksen keltaiselta taka-alalta ei edes pilkota modernimpi haalariasuinen taidetyöläinen…

About jarihuhta

kuvataiteilija
Kategoria(t): Jari Huhta, kuvataide, maalaus, mehiläisvaha, omakuva, taide, työhuone, william merrit chase Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s