BALSAMIT

Hienotuoksuiset balsamit, jotka kerätään puiden mahlasta, ovat monikäyttöisiä ja arvostettuja niiden tuottaman loistavan kiillon ja kirkkaan maalauspinnan johdosta.

Ne ovat paksuja ja jäykästi juoksevia nesteitä, ja jotka hivenen vesihauteessa lämmitettyinä ne ovat helpommin käsiteltäviä.

VENETSIANTÄRPÄTTI

Lehtikuusesta saatava venetsiantärpätti on balsameista yleisin. Se ei sisällä happoa, joten se ei myöskään tummene, kuten monet muut puusta saatavat hartsit, jotka saavat ajan myötä tumman kelta-oranssin hehkun. Se antaa maalauspinnalle joustoa ja kiiltoa. Hyvien ominaisuuksiensa johdosta sitä on käytetty runsaasti eteenkin venetsialaisen maalaustaiteen kulta-aikoina, ja josta se on saanut nimensä.

Sillä on voimakas ominaishaju, ja se on väriltään kellertävän läpikuultava.

Parasta venetsiantärpättiä saadaan Itävallasta, jossa puun keskiöön porataan reikä ja josta mahla valutetaan.

Tämä työläs keräystapa myöskin selittää aidon venetsiantärpätin korkean hinnan.

Halvemmat venetsiantärpättilaadut ovat usein jatkettu kolofoni-hartsilla, ja tämä kasvattaa kuivuneen maalauspinnan halkeamisherkkyyttä. Maalausominaisuudetkaan eivät pysy aivan oikean venetsiantärpätin tasoisina.

Venetsiantärpätti antaa siveltimenvedoille sujuvuutta ja yhtenäisyyttä. Se taitaa valon hienosti maalauksen pinnassa ja antaa sille valovoimaa ja kiiltoa. Historiallisesti sitä on useimmiten käytetty auringossa paksunnetun pellavaöljyn kanssa, jolloin maalauspinta saa hienon emalimaisen kiillon ja loisteen.

Venetsiantärpätti on syystäkin arvostettu hienon maalausjälkensä johdosta.

STRASSBOURGINTÄRPÄTTI

Historiallisissa teksteissä usein mainittu Strassbourgintärpätti muistuttaa ominaisuuksiltaan venetsiantärpättiä, mutta se on väriltään sitä vaaleampaa. Sitä saadaan jalokuusesta, ja sitä on käytetty venetsiantärpättiä vastaavasti.

Strassbourgintärpätti on erityisen hyödyllinen suojaamaan niitä pigmenttejä, jotka ovat herkkiä mustumaan tai muuten reagoimaan ilmakehän vaikutuksiin.

Straasbourgintärpättiä on nykyisin vaikea hankkia, ja sitä on pidetty aikoinaan venetsiantärpättiäkin parempana.

Nykyisin saatavilla olevat erät ovat peräisin Venäjältä, ja se on väriltään tummaa.

About jarihuhta

kuvataiteilija
Kategoria(t): dammari, hartsit, Jari Huhta, kuvataide, maalaus, mastiksi, mehiläisvaha, meripihka, strassbourgintärpätti, taide, vaha, venetsiantärpätti Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s