Ludelinja


Luteet ovat nykyään ilkeästi levittäytymässä takaisin ns. sivistyneeseen maailmaan. Vaivaloiseen taisteluun rauhallisten yöunien puolesta on värvätty Lontoon kodeissa ja hotelleissa Jack Russell-terrieri Lola, joka on Euroopan ainoa sertifikoitu, virallinen ludekoira.

Kuten tunnettua, luteet liikkuvat vain varjon puoleisessa hämärässä; ne eivät viihdy valossa. 1800-luvun taidemaailmassa opittiin tämä tosiasia paitsi makuuhuoneissa myös piirustussaleissa, jossa valon ja varjon välistä rajaa kutsuttiin tuttavallisesti ludelinjaksi.

Ludelinja on tärkein piirustuksen sisämitta, tärkeämpi kuin kuin jonkun erityisen ruumiinosan koko tai muoto; se erottaa valon ja varjon toisistaan, ja se piirrettiin piirustukseen heti ulkolinjojen jälkeen. Se määrittelee piirustuksen/maalauksen syvyysvaikutelman.

Varjon aluetta tarkastaessa siinä huomaa lukemattomia eriasteisia tumman vaihteluita. Tästä huolimatta, taiteilijat usein pelkistävät näitä vaihteluita. Tämä on tarpeen tasapainottamaan pieniä lukemattomia vaihteluita puolisävyisssä ja valossa. Liiallinen yksityiskohtaisuus kaikkialla tuhoaa selkeyden ja tasapainon. Vähentämällä valovaihteluita  varjoissa saadaan työhön läpikuultavuutta ja yhtenäisyyttä.

Varjot tulee olla tummuusarvoltaan toisiansa lähellä, jotta silmä lukee ne samanlaisiksi kuin elämässäkin – läpikuultavaksi ja aineettomiksi. Kun katsomme jotakin nopeasti, emme katso varjoja vaan  kohteen valossa olevia osia, ja ollaakseen uskottava maalauksen tulee toimia samoin. Jos haluaa esittää yksityiskohtia hämärän valtakunnassa, niiden tummuusarvojen vaihteluiden olla rajattua.

Varjot työskennellään sen jälkeen suurina aloina, pintamaisesti ja abstrahoiden, liikoja sävyvaihteluita korostamatta; niiden tehtävä on todellakin antaa työhön yhtenäisyyttä ja ilmavuutta.

Jopa valo oli mahdollista esittää litteänä, pintamaisesti, ja keskittää suurin huomio puolisävyihin, jotka antavat syvyysvaikutelman kuvassa, ja terävyyden vaihteluihin valon ja varjon rajalinjalla.

Kaikkea ei siis ennenkään tehty samalla vaivalla; varjoissa ja valossa taiteilija rentoutuu…

`Sivusta´,  tammikuu 2012

About jarihuhta

kuvataiteilija
Kategoria(t): maalaus, taide, kuvataide Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

1 Response to Ludelinja

  1. Päivitysilmoitus: Klassikkoartikkeli: ludelinja - Hera - Helsinki Atelier of Representational Art

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s